Londýn
1. novembra (TASR) - Vegánstvo si postupne buduje vyššiu popularitu od
reštaurácií až po kozmetické salóny. Ľudia prechádzajú na tento spôsob
stravovania z dôvodu empatie voči zvieratám, nasledujú zdravotné prínosy
a vplyv na životné prostredie. Pre reštaurácie je to zase cesta, ako si
zvýšiť zisk, lebo ľudia sledujú trendy.
Svetové povedomie o novom životnom štýle sa dalo do výrazného pohybu v
období druhej svetovej vojny. Vznikla Vegánska spoločnosť (The Vegan
Society) a táto udalosť sa od roku 1994 každého 1. novembra pripomína
ako Svetový deň vegánov.
V novembri 1944 zvolal Donald Watson v Leicesteri stretnutie s ďalšími
piatimi nemliečnymi vegetariánmi, aby diskutovali o strave a životnom
štýle. Šestica, v ktorej bola aj jeho manželka, sa rozhodla ísť do toho
aktívne a založila nové hnutie s novým označením. Potrebovali niečo
výstižnejšie ako „nemliečni vegetariáni“. Rozhodli sa pre slovo „vegán“,
ktoré Donald Watson neskôr opísal ako slovo obsahujúce prvé tri a
posledné dve písmená slova „vegetarián“. V nasledujúcich dňoch
spoločnosť zaregistrovali v neďalekom Birminghame.
Vegán je v princípe vegetarián, ktorý z svojho jedálnička vylučuje
okrem, mäsa aj vajcia, mlieko, mliečne výrobky a včelí med. Pojem však
zahŕňa viac ako len "životosprávne" návyky, do repertoáru jeho
fungovania patrí akákoľvek forma snahy o ochranu zvierat. Vegáni
odmietajú nosiť kožušiny, kožené a vlnené výrobky a kupovať kozmetiku
testovanú na zvieratách.
"Milujeme psov, ale konzumujeme kravy. Staráme sa o mačky, no na
sliepkach nám ani v najmenšom nezáleží. Môžeme dokonca chovať prasiatko
ako domáceho miláčika, ale zároveň si naďalej pochutnávať na bravčovom
rezni. Na jednej strane zvieratám prideľujeme silnú morálnu ochranu,
zatiaľ čo v iných prípadoch im odopierame akýkoľvek status," uvádza na svojej webovej stránke Slovenská vegánska spoločnosť.
Zdôrazňuje, že konzumácia živočíšnej stravy predstavuje extrémne
neefektívne využívanie pôdy, znečisťovanie pôdy, vôd a ovzdušia a
taktiež sa výraznou mierou podpisuje na prebiehajúcom odlesňovaní. Okrem
plytvania zdrojmi v podobe potravy pre hospodárske zvieratá, dochádza
aj k plytvaniu vody: "Na 1 kg hovädzieho mäsa sa spotrebuje 15.400
litrov vody, to znamená, že priemerne sa na získanie 1 g proteínu z
hovädzieho mäsa spotrebuje až 6 násobne viac vody ako na získanie 1 g
proteínu zo strukovín."
Podľa Slovenskej vegánskej spoločnosti najstaršie zmienky o tom, že ľudia vylúčili zo stravy mäso, sa datujú do dávnych čias: "Myšlienky
a princípy životného štýlu bez živočíšnych potravín postupne naberali
na charizme a priťahovali záujem nielen osamotených jednotlivcov, ale aj
väčších organizovaných skupín. Hoci pre drvivú väčšinu populácie bol
tento pojem stále vzdialený a už len samotné zníženie konzumácie mäsa sa
zdalo byť extrémny krok, v tejto dobe sa v roku 1847 vo Veľkej Británii
opatrne zrodila prvá Vegetariánska spoločnosť, ktorej cieľom bolo
rozšíriť povedomie o strave bez mäsa."
Zlomový moment sa spája s príchodom Mahátmu Gándhího do Londýna v roku
1931. Indický politik a mysliteľ prišiel na stretnutie s britskou
vládou, ale počas svojej návštevy súhlasil aj s prednáškou pre Londýnsku
vegetariánsku spoločnosť. Vo svojom prejave dal otvorene najavo, že
namieta nielen proti konzumácii mäsa, ale aj mlieka a mliečnych
výrobkov, čo naštartovalo procesy na oficiálne zaregistrovanie nového
hnutia.